Talent Cycling Col du Vam NK Wielrennen 15 en 16 juni 2024

Het jaarlijkse summum van het jeugdwielrennen nieuwelingen- en junioren vindt dit jaar plaats op de VAM-Berg in Wijster. Het inmiddels wereldberoemde decor voor de Nederlandse beklimming van de voormalige afvalberg vindt plaats op zaterdag 15- en zaterdag 16 juni 2024.

En voor wie zich afvraagt welk summum dit voorgenoemde NK wegwielrennen dan betreft? Leest U eens het volgende rijtje rensters die allen op het podium geraakten bij de nieuwelingen- en juiorenmeisjes. Leontine van Moorsel, Daniela Overgaag, Charlotte Kool, Lorena Wiebes, Roxanne Kneteman, Marianne Vos, Ellen van Dijk, Kim van Poppel, Chantal Blaak, Amy Pieters, Ashley van Baarle (ja, de zus van), onze eigen Talent Cycling- rijdster Phaedra Krol en natuurlijk Puck Pieterse. Namen die jarenlang – en nog voor een aantal rensters de komende jaren – ons bekend in de oren zullen klinken. Al deze rensters hebben op een NK wegwielrennen hun basis gelegd voor hun latere profbestaan en latere successen.

Talent Cycling deelnemerslijst NK VAM BERG
Talent Cycling deelnemerslijst NK VAM BERG

En dan de bekende VAM-Berg. De hoogste top telde tot vorig jaar 63 meter hoog. Inmiddels verhoogd met de nieuwe col ‘Het Dak’ tot 74 meter hoogte. Ooit een verzamelplaats voor huisvuil – opgericht in 1929 om huisvuil van de Randstad te composteren – en later, toen Essent eigenaar werd in 2010 omgebouwd tot een wielerwalhalla. 1 Van de weinige klimmen die Nederland kent over een korte afstand.

Niet minder dan Lars van der Haar, Timo Eenkhoorn en onze eigen Mathieu van der Poel werden kampioen op de VAM-Berg. Niet minder dan Christophe Laporte werd er in 2023 Europees Kampioen. Bij de dames werden ooit op de VAM-Berg als kampioen gekroond: Anna van der Breggen, Amy Pieters en Lucinda Brand. Stuk voor stuk werden voorbeeldige profs er kampioen.

De ‘Col du VAM’. ‘Nederland heeft geen bergen. Ga er maar aan staan als renner. Binnen 350 meter 48 meter klimmen. Het begint met 10% naar 12%. En die 350 meter lijkt 2 weken te duren. 8 Ronden lang (nieuwelingen). De junioren dames rijden er 10 ronden. En boven op de Col du VAM de kasseien, om het leed van het klimmen te ‘verzachten’.

Col du VAM - Bron - Climbfinder
Col du VAM – Bron – Climbfinder

Er is echter ook een grote maar aan de veldslag op de VAM-Berg. Het levert gouden sportbeelden- en sportmomenten op. Herinneringen voor altijd. Afgaan, kapot gaan, altijd de verschrikkelijke regen of altijd de verschrikkelijke wind. Het onverwachte. De kans van de echte klimmers en sprinters. Berekenend. Want wie de verraderlijke VAM-Berg niet kent zal er niet winnen. Dat is wat sport, en speciaal dit wielerfestijn zo leuk maakt.

Route VAM-Berg
Route VAM-Berg Voor de link klik hier.

We hopen U te verwelkomen op zaterdag 15 juni en zondag 16 juni. Kom de renners – en rensters steunen. Ze kunnen uw steun goed gebruiken. Tot zaterdag- en zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *