PHOTO-2024-06-18-17-03-27

Loading

Het NK Wegwielrennen 2024 is een succes geworden voor de rensters van Talent Cycling. Het kampioenschap op 15- en 16 juni werd dit jaar gehouden op de bekende VAM-Berg in Wijster. Daarbij vielen vooral de goede eindposities van de nieuwelingen van Talent Cycling op.

Dit jaar stond het NK Wegwielrennen in het teken van klimmen op de afvalberg in Wijster. Een klim – die sinds 2024 – reikt tot 74 meter hoogte. Het nieuwe laatst aangelegde gedeelte – het dak – is afgelopen jaar gereed gekomen. De rensters dienden de ronde van 6.4 kilometer 8 maal af te leggen. Een loodzware klus gezien de weersomstandigheden. Een harde wind tegen op de klim en de 8 af te leggen ronden – inclusief kasseienstrook – maakte de editie van 2024 voor sommigen tot een ware hel.

Nieuwelingen:

Kort na een korte hevige regenbui vertrokken de nieuwelingen op zaterdag 15 juni om 12.00 uur als eerste categorie waarin Talent Cycling aanwezig is. Vanaf het startpunt werd het peloton via een volgwagen geleid naar de officiële start. Bij de eerste keer beklimmen bleek het peloton reeds te breken in een kop- en staartgedeelte. De kopgroep van zo’n 35 á 40 rensters kon zich goed handhaven op de steile beklimmingen. In de kopgroep bevonden zich onder andere Britt Jeucken, Veraa Broeckaert, Hannah van Rijswijk, Claudia Leusink en Nicole van Sighem van Talent Cycling inclusief gerenommeerde rijdsters als Mirthe Mons, Imke Mentink en Maxime Takke en Damy van den Bogaard.

Gedurende de rondes bleek dat de wind de tactiek maken lastig zou worden. De klimmen waren wind tegen. Daar verloren de sprinsters tijd. Die tijd en achterstand konden de sprinters weer goed maken in de afdaling en het vlakke gedeelte, waar de wind sterk in de rug stond. Helaas waren de beklimmingen van te korte duur om echt te kunnen uitlopen en de koppgroep te verdunnen. Zo werden aanvallen van Mirthe Mons, Maxime Takken en Veraa Broeckaert (alle 3 zelfs meerdere malen) teniet gedaan wegens deze ongunstige wind voor de klimmers. Desalniettemin bleef het in de voorste groep enorm spannend en wisselden rensters regelmatig van kop.

Het zou dus een echte afvalrace worden waar wie de meeste kracht zou hebben zou overwinnen. Richting de laatste 2 tot 3 ronden ontstond er een echte finale kopgroep van 10 rensters waaronder Mirthe Mons, Jaylinn Brakke, Veraa Broeckaert, Britt Jeucken, Maxime Takken en Imke Mentink. Tactiek in de laatste ronde zou de doorslag geven. Wie te ver achteraan zat was gezien.

Uiteindelijk waren het Mirthe Mons , Jaylinn Brakke en Imke Mentink die voorraan zaten tijdens de afdaling voor de laatste beklimming. Een beklimming die uiteindelijk positief resulteerde in de overwinning van Imke Mentink (de Adelaar, 01:41,10) , kort gevolgd door Mirthe Mons ( Uithoornse WTC, 01:41,11) – die haar meerdere in haar eeuwige opponente moest erkennen. Op een uiterst knappe derde plaats eindigde sprinster Britt Jeucken van Talent Cycling in 01:41,15. Op de vierde plaats eindigde Veraa Broeckaert (Talent Cycling, 01:41,17), een goed 5 seconden voor de knap op de vijfde plaats geëindigde Damy van den Bogaard (RTC Buitenlust, 01:41,22).

De felicitaties gaan uit naar Imke Mentink. Terecht de Nederlands kampioene op de weg voor 2024!

Bekijk onder de beelden van Cycling Lennart (https://www.youtube.com/watch?v=3Zh1biBrAp4 , @cyclinglennart). Lennart is vaak bij wedstrijden aanwezig van de jeugd en filmt uitgebreid en het gehele deelnemersveld (Bedankt Lennart voor het mogen gebruiken van je materiaal). Bekijkt U vaker zijn kanaal op zowel YouTube en X (voorheen Twitter). Nieuwelingen dames vanaf minuut 20.13.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *