Loading

https://talentcycling.nl/wp-content/uploads/2024/01/TALENT_Tekst_Homeknop_tmb.png

TALENT tekst 109

Opleidings principes

https://talentcycling.nl/wp-content/uploads/2024/01/Geel-Blok_1-2.jpg

Hoe TALENT Cycling jonge wielrenners helpt hun dromen waar te maken

Wielrennen is een sport die veel vraagt van de atleten. Het vergt niet alleen fysieke kracht, uithoudingsvermogen en techniek, maar ook mentale weerbaarheid, discipline en passie. Om de top te bereiken, moet je bereid zijn om hard te werken, te leren en jezelf voortdurend te verbeteren. Maar hoe doe je dat als je nog jong bent en ook andere verplichtingen hebt, zoals school, werk of familie? Hoe vind je de juiste balans tussen sport en studie? Hoe zorg je ervoor dat je plezier blijft houden in wat je doet?

Dat zijn de vragen waar TALENT Cycling een antwoord op wil geven. TALENT Cycling is een opleidingsprogramma voor jonge wielrenners die hun talent willen ontwikkelen en hun ambities willen waarmaken. Het programma wordt ondersteund door Grant Thornton, een accountancy- en adviesbureau dat gelooft in de kracht van sport en studie. TALENT Cycling biedt de renners een persoonlijke begeleiding op het gebied van training, voeding, (mentale) coaching en carrièreplanning. Het programma is gebaseerd op de eigen opleidingsprincipes. TALENT Cycling werkt samen met een multidisciplinair team van begeleiders om de renners te helpen hun potentieel te benutten en hun prestaties te verbeteren. TALENT Cycling is dus meer dan alleen een wielerploeg, het is een leeromgeving waar renners kunnen groeien als sporter en als mens.

De opleidingsprincipes van TALENT Cycling

TALENT Cycling hanteert vier opleidingsprincipes die de basis vormen van het programma. Deze principes zijn:

  • Individuele benadering: Elke renner is uniek en heeft zijn eigen sterktes, zwaktes, doelen en behoeften. Daarom krijgt elke renner een individueel trainingsplan dat afgestemd is op zijn of haar niveau, leeftijd, geslacht, fysieke kenmerken, beschikbaarheid en ambities. Het trainingsplan wordt regelmatig geëvalueerd en bijgestuurd op basis van de feedback en resultaten van de renner. Ook wordt er rekening gehouden met de school- of werksituatie van de renner, zodat er een optimale balans is tussen sport en studie.
  • Gevarieerde training: Wielrennen is een veelzijdige sport die verschillende vaardigheden en capaciteiten vereist. Daarom is het belangrijk om een gevarieerde training aan te bieden die alle aspecten van de sport omvat. Dit betekent dat de renners niet alleen op de fiets trainen, maar ook naast de fiets. Zo doen ze aan krachttraining, core stability, lenigheid, coördinatie, snelheid en explosiviteit. Ook wordt er aandacht besteed aan de technische en tactische kant van het wielrennen, zoals bochtentechniek, waaierrijden, sprinten, klimmen en dalen. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van verschillende trainingsvormen en -middelen, zoals intervaltraining, duurtraining, spinning, veldrijden en baanwielrennen. Zo wordt de training leuker, uitdagender en effectiever.
  • Wetenschappelijke onderbouwing: Wielrennen is een sport die veel baat heeft bij de toepassing van wetenschappelijke kennis en inzichten. Daarom maakt TALENT Cycling gebruik van nieuwe technologieën en methoden om de training en begeleiding van de renners te optimaliseren. Zo worden de renners regelmatig getest en gemeten om hun fysieke en mentale toestand te bepalen. Ook worden er gegevens verzameld en geanalyseerd over hun trainingsbelasting, herstel, voeding, slaap, stress en motivatie. Op basis van deze gegevens wordt de training en begeleiding aangepast om de renners zo goed mogelijk te ondersteunen en te adviseren.
  • Persoonlijke ontwikkeling: Wielrennen is meer dan alleen een sport, het is ook een manier om jezelf te ontwikkelen als persoon. Daarom besteedt TALENT Cycling niet alleen aandacht aan de fysieke en sportieve ontwikkeling van de renners, maar ook aan de mentale en sociale ontwikkeling. Zo krijgen de renners mentale coaching om hun zelfvertrouwen, concentratie, doelgerichtheid, veerkracht en emotieregulatie te verbeteren. Ook leren ze om te gaan met prestatiedruk, verwachtingen, teleurstellingen, blessures en conflicten. Daarnaast stimuleert TALENT Cycling de renners om hun horizon te verbreden en hun interesses te ontdekken. Zo worden ze aangemoedigd om een opleiding te volgen, een hobby te hebben, vrijwilligerswerk te doen of een andere sport te beoefenen. Zo worden de renners niet alleen betere wielrenners, maar ook betere mensen.

De resultaten van TALENT Cycling

TALENT Cycling bestaat sinds 2021 en heeft al veel mooie resultaten behaald. Zo hebben de renners van TALENT Cycling meegedaan aan verschillende nationale en internationale wedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen, de Omloop Het Nieuwsblad, de Healthy Ageing Tour en het WK wielrennen. Ook hebben ze verschillende overwinningen en podiumplaatsen behaald, zoals Nederlandse titels op de baan. Bovendien hebben ze zich niet alleen sportief, maar ook persoonlijk ontwikkeld.

TALENT Cycling is trots op de renners en hun prestaties, maar ook op de manier waarop ze die hebben bereikt. TALENT Cycling gelooft dat de opleidingsprincipes van het programma de sleutel zijn tot het succes van de renners. Door de renners individueel, gevarieerd, wetenschappelijk en persoonlijk te begeleiden, helpt TALENT Cycling hen om hun dromen waar te maken. TALENT Cycling hoopt dat het programma een inspiratiebron en een voorbeeld is voor andere jonge wielrenners die ook hun talent willen ontwikkelen en hun ambities willen waarmaken. Want zoals het motto van TALENT Cycling luidt: “Talent is een geschenk, maar wat je ermee doet, is een keuze.”