Menu Sluiten

Tour du Gévaudan Occitanie leerzame ervaring TALENT Elabo U19 Team

Afgelopen weekend reed de TALENT Elabo U19 Team de Tour du Gévaudan Occitanie. Als een team rijden en voor elkaar klaarstaan waren de doelen van Maud Oudeman, Freja Ann Smith, Nina Maathuis, Norah Minck, Willemijn Prins en Carola van de Wetering in de UCI Junior Nations’ Cup-wedstrijd. Of dat gelukt is? Willemijn Prins vertelt het u!

Op de eerste dag van de Tour du Gevaudan stond er een koers van 70 km op het programma op een lokale ronde van 16 km. Gelijk bij de start gebeurden er een hoop dingen te gelijk. Valpartijen kleurden de eerste ronde met een flink paar lekke banden en andere pechgevallen. Je merkte gelijk dat het niveau dit weekend hoog lag.

Omdat het heel hectisch was in het peloton, was het moeilijk om vooraan te komen en moesten Freja, Norah en Nina lossen bij de langste klim van de ronde. Maud en Nina reden sterk de eerste en tweede de klim weer terug naar de groep, maar ze konden dat niet nog een keer in de derde ronde. Carola en ik hebben de eerste drie rondes goed in het peloton gereden, waarna bij de aanval in de derde ronde ik helaas moest lossen. Carola kon nog net het gaatje dichten en is sterk in het peloton geëindigd. We kunnen trots op onze meiden zijn dat ze de dag zonder kleerscheuren door zijn gekomen. Het was een erg leerzame dag waar we veel van hebben opgestoken.

De zwaarste wedstrijd van het weekend kregen we op de tweede dag voor de kiezen. Er waren twee  beklimmingen van de eerste categorie die beklommen moesten worden. De tweede beklimming was de zwaarste en iedereen wist dat daar het hoogtepunt van de wedstrijd lag.” 

“De neutralisatie verliep weer erg hectisch, maar omdat we relaxter startten hing er een voor ons meer ontspannen sfeer. Ook hadden we de leerpunten van de dag ervoor meegenomen en grote verbeteringen laten zien. Vlak voor de 1ste beklimming viel ik in een kleine valpartij, maar ik kon weer snel opstaan en doorrijden. De meiden kwamen de 10 km lange klim goed over. De afdaling was een nieuwe ervaring met meerdere haarspeldbochten, voor sommige meiden was dit erg lastig.”

“Samen met Carola zat ik in de voorste groep bij de tweede klim van de dag. De klim was een waar slagveld. Carola zat in het peloton na de beklimming en ik in een groepje erachter. De overige meiden reden goed op hun eigen tempo omhoog. Maud deed goed haar eigen ding en heeft op de klim veel rensters ingehaald. In de afdaling van de klim is Nina gevallen door een klapband waardoor ze in de ambulance over de finish moest, maar ze is er gelukkig met een paar schaafwonden en een dikke knie vanaf gekomen.” 

“In deze etappe hebben we laten zien dat we uit het goede hout zijn gesneden. We moeten nog een paar dingen bijschaven, maar we mogen uitkijken naar de volgende koersen. We hebben veel geleerd dit weekend en laten zien dat we een goed team zijn.”