Menu Sluiten

Passie voor de sport: de drijfveren van een begeleider

Wat drijft begeleiders van TALENT Cycling om hun functie uit te voeren? Wat maakt het zo mooi om een wielerploeg te begeleiden? Iedere begeleider heeft daar zo zijn eigen motivatie voor. Voor voorzitter Ed den Outer en trainer Stefan van Klink begon dat allemaal in 2012.

Het was de zomer van 2012 toen Ed den Outer en Stefan van Klink samen in een mooie discussie kwamen tijdens het jeugdkamp bij wielervereniging Avanti. Midden in de nacht, tijdens het houden van de wacht. Stefan was dat jaar nog actief wielrenner in zijn laatste jaar als junior. Ed was als jeugdcommissielid betrokken bij Avanti en via zijn kinderen die op dat moment ook actief waren als wielrenners.

Voor zowel Ed als Stefan was het een jaar om keuzes te maken. Hoe verder met het wielrennen? En waarom? Wat is er nu zo mooi aan de sport? Die laatste vraag bleek een belangrijke om te beantwoorden. Ambitie, gedrevenheid en het uiterste uit jezelf willen halen waren daarin belangrijke kernwaardes.

2012 was het jaar dat Stefan besloot zijn eigen wielercarrière aan de kant te schuiven om aan de slag te gaan als trainer. “Ed gaf me die nacht stukje inspiratie, dat ik mijn passie voor wielrennen ook anders kan realiseren”. Zo kwam er een trainerscarrière die begon bij de jeugd van wielervereniging Avanti, maar al snel verschoof naar TALENT Cycling (voorheen SwaboLadies.nl).

“De vraag of ik het koersen zelf niet mis wordt mij vaak gesteld. Maar die vraag heb ik altijd met nee beantwoord. Het mooie aan sport vind ik dat je het uiterste uit jezelf kan halen. De spanning op een wedstrijddag en de weg die je daarnaartoe bewandeld zijn mooie dingen om mee te maken. Als wielrenner maakte ik dat zelf mee, ik zat in mijn eigen wereld en was vooral met mijzelf bezig. Maar als trainer kan ik die beleving delen.”

“Als ik nu bij een wedstrijd ben dan beleef ik de koers veel intenser dan wanneer ik zelf reed. Nu ben ik zenuwachtig voor zes rensters in plaats van één. Samen met de rensters ga ik de uitdaging aan het uiterste eruit te halen. We gaan samen door de dieptepunten heen en wanneer er succes is ben ik nog veel trotser dan wanneer ik zelf iets presteerde. De vreugde samen delen is namelijk het mooiste dat er is.”

Het was niet veel later dat ook Ed besloot het roer om te gooien. Nadat zijn kinderen stopten met wielrennen, was bij Ed de passie voor de sport nog niet gedoofd. Het werken met mensen die de ambitie hebben de beste te worden inspireerde Ed om verder te gaan in het begeleiden van wielrenners.

“Ik heb zo veel lol beleefd aan de jeugdwielrenners waar ik ook zelf op zaterdagochtend veelvuldig mee ben gaan fietsen. Een Daan Kool en Melissa Wijfje, de leden met een missie. Maar ook de renners en rensters die plezier voorop hadden staan. Die kwamen vijf kilometer buiten Alphen aan den Rijn en daar waren ze op de fiets nog nooit geweest. Toch wilde ik graag de renners die een doel hadden verder helpen.”

Zo kwam Ed in gesprek met Hans Blom en is hij nu reeds 5 jaar actief in het vrouwenwielrennen, nu als voorzitter van TALENT Cycling. “Ik ben heel blij dat ik destijds deze keuze gemaakt heb, om door te gaan met de topsporters. Het past goed bij me. Ik ben ook blij dat we Stefan de omgeving hebben geboden om te groeien. Tuurlijk balen we dat hij weggaat, maar als je vanuit Stefan redeneert dan moet je gewoon trots zijn.”

Onze boodschap is dat je een passie voor een sport ook op andere manieren kan invullen. Wij streven als vereniging om niet alleen rensters een kans te geven zich verder te ontwikkelen, maar streven wij er ook naar om mensen te laten groeien binnen onze vereniging. Dat geldt dus zeker ook voor onze soigneurs, mechaniekers, ploegleiders en iedereen die bij ons betrokken is. Samen maak je het verschil en bouwen we verder aan onze droom.

Ook gemotiveerd om mee te bouwen aan onze wielerdroom? Neem te allen tijde contact op met secretaris@talentcycling.nl.