Menu Sluiten

Grant Thornton-Krush Bikes-Tunap Sports laat zich van voren zien in Scheldeprijs

In de eerste Scheldeprijs voor vrouwen is Grant Thornton-Krush Bikes-Tunap Sports actief onderdeel geweest van het koersverloop. De Belgische 1.1-koers eindigde in een massasprint. In de hectische finale reed Clara Lundmark na 136 kilometer naar een 20e plaats. Daarvoor was de Krush-fiets van Daniek Hengeveld lang in beeld bij de televisiekijkers. Zij pakte uit met een solo van een kilometer of veertig, waarmee ze veel lof oogstte en zichzelf en de ploeg flink in the picture zette.

Daniek Hengeveld was de grote animator van de wedstrijd - foto: Highlights of Cycling Weekly - Anton Vos/Cor Vos

In het eerste deel van de wedstrijd hield Hengeveld haar kruit droog, maar met iets minder dan vijftig kilometer te gaan ging ze op de pedalen staan. “In het begin waren er veel waaiers. Dat was echt wel hectisch en even op de tanden bijten. Ik merkte dat ik er nog niet helemaal lekker in zat. Weet je, het is ook nog maar mijn derde wedstrijd in een heel nieuw peloton, dus voor mij is dat gewoon nog iets om aan te werken.”

“Maar hoe langer de wedstrijd, des te beter het bij mij vaak gaat”, vervolgt Hengeveld. “In de lokale rondjes had iedereen wel het idee dat er geen waaiers meer konden komen. Het was eigenlijk of wind op kop, of wind in de rug. Het regende valpartijen en ik dacht: ‘daar moet ik niet bijzitten’. Daarom ben ik naar voren gereden. Toen ik vooraan kwam reden er wat rensters weg en kon ik meeschuiven. Toen zij de benen stilhielden heb ik het zelf nog eens geprobeerd. En toen was ik weg.”

“Ik ben sowieso niet een echte sprinter en in deze hectische sprint had ik niet echt iets te zoeken. In deze wedstrijd moet ik het dus ook gewoon hebben van de aanval. Iedereen zei van tevoren dat het een massasprint zou worden. Ik dacht: ja, hallo, ik ben er ook. Dan wil ik juist de persoon zijn die laat zien dat het ook anders kan.” En Hengeveld was goed weg toen ze haar versnelling plaatste. Gestaag bouwde ze haar voorsprong uit en op een gegeven moment bedroeg haar voorsprong zelfs bijna anderhalve minuut.

“Het was nog lang tot de finish, maar toen mijn voorsprong op een gegeven moment anderhalve minuut was hoorde ik dat ze in het peloton wel dachten van ‘oei, nu moeten we wel gaan rijden’. Ik heb niet achterom gekeken en ben me gewoon steeds blijven focussen op de weg. Dat bracht me best ver.” Op de laatste passage over de kasseien van de Broekstraat werd Hengeveld, na bijna veertig kilometer solo rijden, ingerekend door het peloton.

“”De sprint van Clara was misschien niet helemaal waar we op hoopten, maar ze heeft gelukkig nog wat UCI-puntjes kunnen pakken. Ik denk ook dat we als ploeg weer veel hebben geleerd. Ik denk dat ik mezelf en de ploeg mooi heb laten zien en dat is belangrijk. Ik ga het sowieso nog vaker proberen. En ik denk dat het vanzelf eens een keer gaat lukken. Ze weten nu denk ik wel wie ik ben, maar dat mag ook. Iedereen mag weten dat ik er ben.”